Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madoro/public_html/krogan.ro/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Să reciclăm pentru viitorul copiilor noștri!

Reciclează pentru viitorul copiilor tăi!

De ce să reciclăm?

Pentru că:

  • Fiecare român produce în media, puțin peste 1 kg de deșeuri zilnic, adică aproape 400 kg pe an, ceea ce ar însemna peste 1 metru cub pe an.

Ambalajul tip PET

  • Prescurtarea numelui acestui tip de ambalaj vine de la polietilena tetraftalată, un polimer obținut din petrol. Proprietățile sale îl fac deosebit de util pentru ambalarea lichidelor, înlocuind în multe cazuri sticlă.
  • Cantitățile din ce în ce mai mari de PET folosite la ambalare și rezistența foarte mare la acțiunea factorilor naturali, impun colectarea selectivă a acestor deșeuri de ambalaje.
  • Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol și importante cantități de energie.
  • Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.

Aluminiul

  • Dozele metalice pentru băuturi sunt fabricate din aluminiu, un material deosebit de valoros pentru industrie.
  • O singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore.
  • Aluminiu este 100% reciclabil.

Plastic și metal

  • Abandonat în natură, plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 500 de ani.
  • Prin arderea plasticului se elimina substanțe care produc boli de plămâni, iar intr-o perioada indelungata pot imbolnavi ficatul, rinichii si sângele.
  • Daca reciclăm 1 tonă de deșeuri de plastic economisim cel puțin jumătate de tonă de petrol brut și cel puțin 0.2 tone de gaz natural.
  • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover
  • Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului.
  • Reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2.5 ori.
  • Se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.
  • Numărul de pungi de plastic folosite anual în România este de 5 miliarde. Doar 1% din pungile de plastic generate la nivel mondial se reciclează.

Hârtie și carton

  • O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi.
  • Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.
  • Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.

Sticlă

  • Sticla poate fi reciclată la infinit deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare.
  • Dacă reciclăm 1 tonă de sticlă economisim 0.66 tone de nisip, 0.1 tone de calcar.
  • Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici.

DEEE-urile

  • Bateriile conţin metale periculoase, precum: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu. Aruncate necorespunzător şi odată ajunse în natură, aceste metale poluează puternic mediul.
  • Dacă reciclăm 1 milion de telefoane mobile recuperăm: 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru.

Uleiurile

  • Uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.

Ce și cum să reciclezi?

Bine de știut!

Trebuie să goleşti de conţinut recipientele reciclabile (recipientele de plastic, cutiile Tetra-Pak, dozele de aluminiu, conservele de metal, sticlele de sticlă, borcanele, etc.), să le speli şi să le presezi înainte să le laşi la punctele de colectare.

REDUCE, REFOLOSEȘTE, RECICLEAZĂ ! RESPECTĂ CULORILE CONTAINERELOR!

  • Containere albastre: colectare hârtie și carton

Aici se pot arunca: ambalaje de carton pentru băuturi, ambalaje de hârtie carton, cutii de carton, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, plicuri, broșuri, cataloage, pungi de făină și zahăr, reviste, prospecte, hârtie de scris și pentru imprimantă.

NU se pot arunca: deșeuri din ambalaje și carton contaminate cu diverse substanțe sau materii de altă natură, hârtie cerată, farfurii și pahare de unică folosință de carton, poze, cutii de băuturi, hârtie igienică, hârtie specială (de exemplu, pergament, hârtie foto), etc.

  • Containere galbene: plastic și metal

Aici se pot arunca: recipiente din plastic pentru alimente/băuturi, pungi/folii curate, dopuri plastic, spray-uri alimente, ambalaje metalice (doze, dopuri, conserve, etc), alte obiecte casnice mici/medii din plastic sau metal.

NU se pot arunca: produse mixte (combinatii plastic metal), seringi, ambalaje contaminate cu diverse substanțe sau materii de altă natură, baterii și acumulatori, electrocasnice.

  • Containere verzi: sticlă

A se colecta selectiv sticla albă, maro și sticla verde (sau coloectare sticlă colorată). Dacă nu sunteți siguri, depuneți de exemplu sticla albastră poate fi pusă în containerul de sticlă verde, dacă nu există repipient special destinat sticlei albstre.

Se pot arunca: recipiente din sticlă provenite de la băuturi și produse alimentare, borcane,

NU se pot arunca: geamuri și oglinzi, becuri și lămpi, ghivece, vase, pahare, parbrize, sticlă rezistentă la temperaturi înalte, ceramice, porțelan, sticlă armată cu sârmă, rame foto din sticlă, sticlă optică, tuburi luminoase, becuri cu incandescență, becuri economice

  • Containere maro : Deșeurile biodegradabile (Compostabile)

Se pot arunca: frunze, iarbă, crengi, resturi de legume și fructe, pliculețe de ceai și zaț de cafea, coji de fructe și de legume, frunze căzute, nuiele, ramuri și scoarță de copac, coceni de porumb, resturi de hârtie și de carton mărunțite, așchii sau rumeguș de lemn (netratat), coji de nuci și de alune, coji de ouă mărunțite

NU se pot arunca: resturi de carne și pește, resturi de produse lactate, scutece de unică folosință, citrice, mucuri de țigară, saci de aspirator, gunoi de la animale mici, alimente alterate sau fierte, cenușă

  • Containere negre/gri: Deșeuri reziduale ( Deșeurile nereciclabile) – Menajere

Se pot arunca: orice deșeu care nu a putut fi colectat nici la deșeuri reciclabile nici la deșeuri biodegradabile, de exemplu produse impregnate cu grăsimi/uleiuri, resturi de carne și pește gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă), ouă întregi, grăsimi animale și uleiuri vegetale, scutece de unică folosință/tampoane, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, servețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit

NU se pot arunca: seringi, ace de seringă, medicamente expirate și alte deșeuri medicale, pământ și pietre, deșeuri din demolări, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, baterii și acumulatori, aparate electrice și electronice, becuri de orice fel, deșeuri periculoase (vopsele și ambalaje goale de vopsele de orice tip, uleiuri auto uzate, etc), anvelope uzate și orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat.

  • Containere roșii (unde este cazul) deșeuri periculoase

Pentru acestea apelați la firme specializate care se ocupă de ridicarea acestora și valorificarea/eliminarea lor lor.

Exemplu de deșeuri periculoase:

  • De la restaurante, hoteluri, baruri: uleiuri arse sau alterate, ape uzate (contaminate cu detergenți, dezinfectanți, etc), materiale rezultate din renovări (vopsele, lacuri, solvenți, etc).
  • De la laboratoare, saloane, clinici, spitale, farmacii: deşeuri infecţioase, tăietoare–înţepătoare, contaminate, reactivi pentru analize și solvenți, substanțe pentru activităti foto (revelatoare, fixator, filme), dezinfectanți, medicamente și substanțe de laborator, produse expirate.
  • De la spălătorii chimice și auto: uleiuri uzate, dezinfectanți, detergenti, filtre de ulei, substanțe de lustruire, lichid de parbriz, lichid de frână, antigel.
  • De la benzinării și stații de reîncarcare: uleiuri, lichide auto diverse, reziduuri petroliere, combustibili, ape uzate.
  • Tipografii, ateliere de producție publicitară, ateliere foto: cerneluri, soluţii de spalare, ambalaje contaminate, lavete îmbibate, revelator, fixator, ambalajele lor.
  • Deșeuri din agricultură: îngrășăminte chimice, substanțe anti-dăunători (pesticide, ierbicide, raticide), ambalaje ale lor.
  • Deșeuri din producție industrială: uleiuri și grăsimi industriale, deșeuri petroliere, ape uzate și nămoluri, diverși reactivi chimici, reziduuri galvanice, aditivi, lacuri și vopsele, materiale izolatoare îmbibate cu diverse substante, condensatoare cu PCB (poli-clor-bifenili), aditivi, coloranți, arome, ambalajele tuturor acestor substanțe.

Lista poate continua.

Atenție! Toate aceste deșeuri periculoase generează probleme de sănătate, malformații, intoxicații.

Haideți să NU mai fim indiferenți la ce se întâmplă cu ele mai departe!

Punct de lucru

Strada Zaharia Stancu numarul 5
( în incinta Reutcom S.A. )
Telefon contact: 0758 935 150 Roxana
Telefon contact: 0721 326 762 George
office@krogan.ro
Luni - Vineri : 08.00-16.00

Date fiscale

Krogan Reciclare SRL
Cod unic identificare: RO37071388
J08/308/20.02.2017
RO42BACX0000002121010000
Autorizația nr 93/29.12.2017

Sediu social:

Strada Petru Rareș 34, Feldioara, cod 507065, Brașov